Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A körülmetélés egyre népszerűbbé válik hazánkban

2007/12/30. - írta: K_joe

Minden férfit körül kellene metélni," mondja Misi (26 éves), egy szókimondó fiatalember, aki egy kisvárosban él, 20 km-re Budapesttől, Magyarországon. Négy hónapja metélték körül, mert a fitymája nagyon szűk az elmúlt két évben.

Tizenöt évvel ezelőtt Magyarország egy nem-körülmetélő társadalom volt, ahol a körülmetélést csak a kicsiny, vallásos zsidó közösségben vagy bizonyos pénisz-betegségek kezelésére, orvosi okokból végezték el. A hatvanas évek közepén, csak Dr. Spock 'best-seller' könyveinek, a „Csecsemőgondozás és gyermeknevelés", illetve a „Tinédzserek könyve", magyar fordításai említették az újszülöttek körülmetélését, mint egyesült államokbeli társadalmi szokást. A fordítás nagyon felpuhította a szerző (akkor) erősen körülmetélés-párti véleményét. A gyermekek egészségével és gondozásával kapcsolatos egyéb források a szűk fityma konzervatív kezelési módszerei mellett voltak, mint például a fityma erőszakos hátrahúzása az összetapadások felszakítására. Általában mindenki tudta, hogy a körülmetélés valami olyasmi, amit a zsidók csinálnak a kisfiúk hímvesszőjével, de hogy az mi is, az nem volt mindenki számára teljesen világos. Keresztény (nem-zsidó) családokban még akkor is volt némi ellenállás a körülmetéléssel szemben, ha az orvosilag indokolt volt, mert egy pusztán zsidó szokásnak tartották.

A legtöbb fiatal férfi és nő először akkor találkozott a körülmetéléssel, amikor pornó filmet néztek vagy az országban időnként becsempészett pornó magazinokat olvasták. Zsolt (30 éves), aki két évvel ezelőtt metéltette körül magát, mondja: „középiskolás voltam, amikor az osztálytársaimmal egy pornófilmet néztünk, amit az egyik osztálytársam apja csempészett be, aki kamionsofőr volt és minden hónapban ment nyugatra. Mind észrevettük, hogy a filmen látható összes fickónak másmilyen a farka, mint a mienk, nagyon tisztán látható a vörös makkja és sehol semmi felesleges bőr. Pár évvel később tudtam meg, hogy ez azért volt, mert mind körülmetéltek voltak.

Sok családban, különösen a vallásos családokban, bármi, ami a szex-szel vagy a nemi szervekkel volt kapcsolatos, egészen a legutóbbi időkig tabunak számított. Az anyák és olykor az apák is  féltek a fiaikkal a szexuális életről beszélni és nem találták meg a módját annak, hogy megtanítsák a fiút arra, hogy a hímvesszőjét naponta megtisztítsa. Így azt sem vehették észre, hogy a fiúnak fitymaszűkülete van és körülmetélésre lenne szüksége. Az iskolai orvosi vizsgálatok ugyancsak lazák volta, és az iskolaorvosok (akik nagyon gyakran nők) nem mindig figyeltek oda a fiúk nemi szerveinek tisztaságára. Ugyanakkor, egy gondos iskolaorvos - különösen a „régi iskolából" - megvizsgálta a fiúk hímvesszőjét a rendszeres éves, iskola-orvosi vizsgálaton és megtanította őket arra, hogyan tartsák tisztán. Ferenc (39 éves) azt mondja, hogy sokkal tartozik az iskolaorvosnak, aki megtanította őt (és a többi fiút) arra, hogyan tartsa tisztán a farkát, bár ő mégis úgy döntött az év elején, hogy elvégezteti a körülmetélést.

Az 1980-as évek középétől viszont, ahogy több és több ember utazhatott külföldre, új gondolatok és információk találtak utat Magyarországra. Több és több fiú és lány ment iskolába nyugaton és másutt, és fiatal nyugatiak jöttek Magyarországra, mint turisták vagy mint nyelvtanárok, újságírók vagy üzletemberek, és magukkal hozták nézeteiket, elképzeléseiket és életmódjukat. A világháló az 1990-es évek közepén lett elérhető Magyarországon, és egy pillanat alatt bármilyen információt megtaláltál, amit akartál.

Legvalószínűbben, az új információk, gondolatok és életmódok beáramlása miatt, a nem-vallásos és nem-orvosi körülmetélést egyre szélesebben gyakorolt az elmúlt tíz-egynéhány évben, amint azt számtalan információ-forrás mutatja. Mostanában sok család határoz úgy, hogy a fiait újszülöttként vagy iskoláskorban körülmetélteti, és tizenéves fiúk és fiatal felnőttek keresik fel az orvost és kérnek nem-orvosi okból körülmetélést, nagyon gyakran a barátnőjük vagy feleségük javaslatára vagy kérésére.

A magyar nyelvű web tele van olyan vita-folyamokkal, amelyek a körülmetélés mellett és ellene szóló érvékkel foglalkozik, és sok fiatal férfi és nő adja közre a saját vagy a fiúja körülmetélésének történetét. Tavaly két magyar nyelvű honlap nyílt meg, amely kizárólag a körülmetélés ügyével foglalkozik, és mindkettő sok információt ad a körülmetélésről, személyes beszámolókkal fűszerezve. Viktor (25 éves) egy fiatal informatikus, aki vállalta, hogy a „Jóvágású fiúk lapja" (www.freeweb.hu/korulmetelve) gazdája lesz, miután fitymaszűkület miatt egy évvel ezelőtt körülmetélték. Azt mondja, segíteni szeretne azoknak a fiúknak, akiknek problémájuk van a fitymájukkal, mint neki is volt, és az ő fő információ-forrása is az Internet volt.

Ha az apát szűk fityma vagy más pénisz-probléma miatt gyerekkorban vagy, mint nagyon gyakori, felnőttként körülmetélték, ő és a felesége tisztában van a körülmetéléssel és körülmetéltetik a saját gyerekeiket, legkésőbb az iskolakezdés előtt. Klára két fiú anyja és három fiú unoka nagymamája mondja: „A férjem körül van metélve, és úgy döntöttünk, hogy körülmetéltetjük a két fiúnkat, mielőtt iskolába mennek. Az anyósom védőnő volt és ő is ragaszkodott hozzá, hogy az unokái körül legyenek metélve. Nagyon egyetértettünk, mivel épp elég fiút láttunk szűk fityma és gyulladt makk miatt szenvedni. A fiúk mára felnőttek és nagyon meg vannak elégedve a körülmetélt szerszámukkal, és a feleségeik is így vannak vele. Már három fiú unokám van, és mindegyiket körülmetélték újszülött korában.

Zoltán (35 éves), nős, és két éve döntött a körülmetélés mellett. „Nem volt problémám a fitymámmal, de 17 éves korom óta meg akartam szabadulni tőle. Hogy a makkomat szárazon és tisztán tartsam, 10 éven át hátrahúzva tartottam a fitymámat. Amikor végül elhatároztam, hogy körülmetéltetem magamat, a feleségem nagyon támogatott. 2000. decemberében csinálták meg, és nagyon elégedett vagyok az eredménnyel. Sokkal jobb körülmetélten: tudod, egészségesebb és jobb a szex." Zoltánnak és feleségének van egy 7 éves fia, és most azt fontolgatják, hogy a fiút is körülmetéltetik. „Még nem döntöttünk. Olykor azt gondolom, neki is meg kell adni a választás lehetőségét, ahogy nekem is megvolt. Másrészt, apaként kötelességem, hogy mindent megtegyek az egészsége és jóléte érdekében."

A magyar nők időnként nagyon tudatlanok a körülmetélés és a körülmetélt partnerek ügyében, de többnyire nagyon pozitívek vele kapcsolatban. Lívia, egy fiatal magyar nő, férjét röviddel a házasságkötésük után kellett körülmetélni, mert súlyos fitymaszűkülete és rövid kantárja volt. Korábban nem volt szexuális kapcsolata körülmetélt férfiakkal és egy kicsit izgult a műtét eredménye miatt. De a rövid gyógyulási időszak után, most sokkal jobban élvezik a szexet, és azt mondja, nagyon büszke a férje körülmetélt farkára. Megállapodtak abban, hogy a fiaikat körül fogják metéltetni, mielőtt hazajönnek a kórházból.

Rita, egy másik magyar lány, nagyon hasonló véleményen van: „Pár évvel ezelőtt a barátomnak nagy érzékeny volt a farka, mert rövid volt a kantárja és minden erekció egy rémálom volt számára, így meg kellett operálni. Amikor végül elhatározta, hogy megoperáltatja, megegyeztünk abban, hogy teljes körülmetélést kér. Most nagyon szép metélt farka van, és nagyon büszke vagyok rá és a fütyijére. Amikor a nudista strandon sétálunk, olyan jól néz ki és olyan férfias a szépen körülmetélt farkával."

Persze, nem mindenki lelkes a körülmetéléstől. Imre most a 20-as évei végén van és fitymaszűkület miatt, hat éves korában metélték körül. Még mindig rettenetesen érzi magát miatta, és a hímvesszője érzéketlenségére panaszkodik. Imre folyamatosan azt keresi, hogy rekonstruáltathatná a fitymáját és sokat ír a különböző fórumokra a magyar nyelvű web-en, és megpróbálja lebeszélni azokat a férfiakat, akik körülmetélést akarnak csináltatni.

A magyar orvosi szakma nem körülmetélés-ellenes vagy különösebben körülmetélés-párti, bár sokuk a körülmetélésre még mindig csak bizonyos pénisz-betegségek megoldásaként és nem hasznos megelőző intézkedésként tekint. Ennek ellenére, Magyarországon a legtöbb orvos kérésre elvégzi a körülmetélést, még orvosi ok nélkül is. Elvileg a társadalombiztosítás csak az orvosilag szükséges körülmetélést fizeti, és az önkéntes körülmetélés kb. 30-60.000 Ft-ba kerül. A műtétet mindig „szabadkézzel" végzik (mivel a Plastibell és a Gomco fogó Magyarországon nem ismert), helyi érzéstelenítésben, járóbeteg alapon. Dr. Fekete Ferenc (45 éves), ismert urológus, aki férfi-betegségekkel foglalkozó magánklinikát tart fenn Budapesten, azt mondja, hogy nagyon pártolja a körülmetélést és évente mintegy ötven műtétet végez.

Remélhetőleg a körülmetélt fiúk és férfiak hamarosan megszokott látvány lesznek Magyarországon az edzőtermi öltözőkben, az uszodai zuhanyozókban vagy a nudista strandon.

 

A CIRCLIST website-ról. (http://www.circlist.com/)

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://korulmeteles.blog.hu/api/trackback/id/tr26279292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzá Szóló 2009.11.04. 12:07:19

Bár az írás azt sugallja, csak IMRE létezik, számos ember van ám, aki rosszul érzi magát a körülmetéltsége miatt. Semmink nincs véletlenül a szervezetünkben, semmink nem nőtt véletlenül. Még a körmöknek és a szemöldöknek is szerepe van, komoly szerepe.
Akik póruljártak a körülmetéléssel, azoknak a hangja halkabb. Egyszerű rájönni, hogy a férfiaknak ez a büszkeségüket elég erősen érinti. Akinek nem sikerült jól, mert fáj vagy csúnya vagy mindkettő (ugyebár, ilyenek vannak) az nem szívesen kürtöli tele a világhálót ezzel, szemben azokkal, akik fölöslegesnek vélt fitymájuktól megszabadulva, szupermennek érzik magukat és a kokainhasználókhoz hasonlóan valami ismeretlen okból erős késztetést éreznek, hogy másokat is "klubtaggá avassanak".

Nem szabad bedőlni semmi ilyennek, mert minden műtét vágással keződik és heggel végződik. A körülmetélést és egyéb kockázatos eljárást hirdetők az interneten arc nélkül propagálnak és nem fogják vállalni a felelősséget a problémákért, amiket utólag nehezen, vagy leginkább sehogy nem lehet orvosolni.
Aki viszont elhisz mindent és aláveti magát, a következményeket viseli :(
süti beállítások módosítása