Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Körülmetélés

2012/08/12. - írta: K_joe

Mi a körülmetélés?

A körülmetélés a fityma sebészi eltávolítása, mely azt eredményezi, hogy az egész makk és mögötte az, amit korona ároknak neveznek, teljesen szabadon van. Ilyen esetben a hímvessző szárának a bőre nem gyűrődik össze az árokban, és így ott szmegma sem termelődik. A világon a felnőtt férfiak legalább egy negyede, egyes becslések szerint, 30-35%-a körülmetélt. A körülmetélés elterjedtsége országról országra változik. Az Amerikai Egyesült Államokban a 19. század végén kezdett terjedni a fiúgyerekek rutinszerű újszülöttkori körülmetélése, s napjainkban is, az amerikai férfak több mint 85%-a körülmetélt (talán azért is, mert abban az országban a megelőző egészségügyi kérdésekre nagy hangsúlyt helyeznek). A brit férfiaknak mintegy 20%-a lehet körülmetélt, ennél nagyobb, közeli 50%-os az arány Kanadában, Ausztráliában és Új Zélandon. Afrikában a férfaik kb 75%-a körülmetélt, s ott többnyre a férfivá avatási szertartás része. A körülmetélés szigorú vallásos előírás – „Ábrahám szövetsége” – a zsidó férfiak számára, akiknél a születés utáni nyolcadik napon végzik el, és kötelező szokás a muzulmánok között, akik legkésőbb a serdülőkor előtt, különböző életkorokban végeztetik el. Voltaképpen, a világon csak a dél-európaiak, a dél-amerikaiak, skandinávok és a nem-muzulmán ázsiaiak azok a társadalmak, ahol nem végzik rendszeresen a körülmetélést.

Miért végeznek körülmetélést?

A körülmetélés mellett, akár vallási kötelezettség, akár pedig olyan ismertetőjegy, amely a fiúnak a férfivá válását mutatja, vagy – mint az Egyesült Államok, Ausztrália, korábban Kanada, ma pedig Dél-Korea vagy a Fülöp-szigetek – a többség számára elfogadott orvosi és társadalmi szokás, nagyon nyomós orvosi érvek szólnak, amelyeknek jó része praktikus megfigyelésként minden bizonnyal ott volt a vallásos és társadalmi szokások kialakulása mögött is.

A körülmetéltség előnyei:

-A körülmetélés teljesen megelőzi a fitymaszűkületet - azt az állapotot, amelyben a fityma végén levő nyílás túl kicsi és szoros ahhoz, hogy megengedje a fityma szabad visszahúzását a makk mögé, ernyedt és/vagy merev állapotban. Néhány fiúnak ez a nyílás olyan szűk, hogy a fityma vizeléskor fájdalmasan felfújódik. Ez természetellenes és, ha nem kezelik, a későbbi élet során súlyos hólyag és vese problémákat, vagy éppen halált okozhat, húgyúti fertőzés, anuria és vese-elégtelenség miatt. -A körülmetélés teljesen megakadályozza a parafimózist - azt az állapotot, amelyben az ernyedten a makk mögé hátrahúzható fityma csapdába esik a korona-árokban, amikor a makk az erekcióban megduzzad. A fityma szorítása miatt a makk még jobban megduzzad és egy ördögi kör alakul ki. Csak azonnali szakszerű beavatkozás tudja a fitymát az eredeti, a makkot beborító állapotába visszahúzni, de ha nem törődnek vele, a parafimózis gangrénát és a makk elhalását okozhatja. Azt a fiút, akinél már volt ilyen eset, a közvetlen tünetek megszüntetése után haladéktalanul körül kell metélni azért, hogy később ilyen állapot ne fordulhasson elő, ami különben egészen biztosan megtörténne, miközben a szexet élvezi. -A körülmetélés megelőzi a balanitiszt - a fityma és a makk gyulladását, amelyet a bomló vizeletben, az el nem távolított szmegmában és a fityma alatti meleg, nedves környezetben tenyésző baktériumok és gombák okoznak. Az irritáció származhat az ezzel az érzékeny területtel érintkező mosdószappanra való egyéni reakcióból vagy az alsónemű mosására használt hatóanyagtól. Ilyenkor a gyulladt területet foglalják el a veszélyes baktériumok. Következésképpen, ha a fitymát eltávolítják, az nem tud begyulladni. A körülmetélt hímvessző fedetlen makkja kissé megváltozik, a bőre erősebb lesz és jóval kevésbé fogékony az ilyen fajta fertőzésekre. -A körülmetélés kijavítja a rövid kantárt - azt az állapotot, amikor a frenulum (a fék vagy kantár, az a bőrszalag, ami a fitymát az alsó részen levő mélyedésben makkhoz köti) rövid és szoros, így a makk csúcsát fájdalmasan lehúzza. Feszes kantárk megakadályozza, hogy a hátrahúzott vagy erekcióban magától hátrahúzódó fityma a hímvessző szárára simuljon.

Ha nem törődnek vele, a rövid kantár szex közben elszakadhat, aminek fájdalmas és véres következményei vannak. Ugyancsak meggátolhatja azt, hogy a fiú élvezze a szexet, mivel nem meri majd a kantárt semmilyen feszülésnek kitenni és így korlátozza a fityma visszahúzását és elnyomja az erekciót. Egyes nők szerint, a feszes szalag közösülés közben dörzsöli őket, és fájdalmat okoz. A kantárt körülmetélés esetén minden esetben elvágják, és a legtöbbször teljesen el is távolítják. -A körülmetélés növeli a "kitartást". A nők leggyakoribb szexet illető panasza az, hogy a partnerük túl gyorsan "megy el" és ők maguk nem jutnak el az orgazmushoz. A férfiak természetesen hamarabb jutnak el az orgazmushoz, mint a nők. Hacsak valaki nem veszi az időt és a fáradtságot arra, hogy megtanulja az orgazmus késleltetését addig, ameddig a partnere is eléri a magáét, a szex egy egyoldalú dolog lesz. Azáltal, hogy enyhén csökkenti az érzékenységet, a körülmetélés segít késleltetni az orgazmust, és ezáltal javítja a szexuális kapcsolatot. A másik jótétemény, amiről mindkét partner beszámol az, hogy mert nincs fityma, ami a makk peremének az útjában van, a nő jobb dörzsölő érzést és izgatást érez, s a férfi teljesen csupasz makkja is jobban érzi a hüvelyt. Jellemző, hogy szinte valamennyi „mű” hímvesszőnek a körülmetélt forma a modellje, vagyis a nagyobb, teljesebb, kerekebb formájú makk, szemben a kisebb, elliptikus formájú körülmetéletlennel. -A körülmetélés javítja a nemi egészséget. Kutatások mutatták ki, hogy a körülmetélt fiúk 10-szer kevésbé szenvednek húgyúti fertőzésektől, mint a körülmetéletlenek. Az elmúlt 5-6 év orvosi kutatásai és klinikai kísérletei pedig egyértelműen bizonyították, hogy a körükmetélt férfiaknak 60-70%-al kisebb esély arra, hogy a péniszükön keresztül HIV vírussal fertőződjenek. (A körülmetéltség természetesen nem véd az anális úton történő fertőzéssel szemben,) Évtizedek óta a gyakorlati tapasztalatokból jól ismert, hogy a méhnyak és a hímvessző rák kockázatát csökkenti a körülmetélés, s ma már világos, hogy a méhnyakrák kialakulásáért elsősorban a HPV (humán papilloma vírus) a felelős, s a körülmetélt férfiak lényegében védettek a fertőzés, illetve a hordozóság ellen.

Urológusok azt is megfigyelték, hogy a körülmetéletlen férfiak sokkal nagyobb százalékban keresik idősebb korban a segítségüket, így a körülmetélt férfiak nemi egészsége lényegesen jobb lehet.

A fityma „hasznossága" és a körülmetélés Miként a féregnyúlvány (appendix), a fityma is az evolúciós múltunk, az emlősállatok péniszét védő bőr „tok” maradványa, és ma nem szolgál semmilyen lényeges célra. Ellentétben a féregnyúlvánnyal, amely a hasüregben van mélyen elrejtve, a fityma könnyen és biztonságosan eltávolítható. Amikor az ember ősei meztelenül a fákon ugráltak és a sűrű aljnövényzetben törtek maguknak utat, akkor lehetett értéke egy a szaporító szervet védő toknak, amely megóvja attól, hogy a bokrok darabokra tépjék. Most, hogy felegyenesedve járunk, városokban élünk és általában ruhát viselünk, már nincs szükség erre a függelékre. Míg soha nem lehet hím állatot találni fityma nélkül, a természet sokszor produkál olyan fiút, akiknek kicsi vagy semmilyen fitymája nincs (született körülmetélt). Mi több, a férfiak mintegy 10%-ának olyan rövid a fitymája, hogy a serdüléskor vagy azelőtt teljesen visszahúzódik a makk mögé és nem játszik további szerepet a szexuális tevékenységben. Ha az embernek a fityma bármire is szükséges lenne, ilyen nyilvánvaló hibák nem fordulnának elő.

A körülmetélést bármilyen életkorban el lehet végezni A nyugati világban a körülmetélést legtöbbször újszülött vagy legkésőbb kisgyerek (óvodás) korban végzik el. Egy kisebb részére korai iskolás-korban kerül sor, amikor általában fitymaszűkület miatt szükséges a körülmetélést elvégezni. Ritka esetben a körülmetélésre akár későbbi felnőtt vagy idős korban is szükség lehet, főleg olyan problémák eredményeképpen, amelyek egyébként egy korábbi körülmetéléssel elkerülhetőek lettek volna. Aránylag gyakoribb a körülmetélés tizenéves vagy fiatal felnőttkorban. (Magyar statisztika nem áll rendelkezésre, de pl. Nagy-Britanniában: újszülött és óvodáskor: 70%, kisiskolás kor: 10%, tizenéves vagy fiatal felnőttkor: 18-20%; idősebb korban: 1-2%) . A zsidó és muzulmán közösségekben a körülmetélést röviddel a születés után (vagy a muzulmánoknál legkésőbb a serdülőkorban) hajtják végre.

Szólj hozzá!
· 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://korulmeteles.blog.hu/api/trackback/id/tr784708058

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Metélés és a csecsemő keresztelés is erőszak 2012.10.28. 11:47:38

Magyarországi viszonyok közt hasznos, vagy inkább káros az egészségre a későbbiekben, a vallási okból csecsemőkorban elvégzett körülmetélés? Egy csecsemő rituális vallási keretek közti megcsonkítása, ami számos pszichés és egészségügyi kockázattal i...

Trackback: Metélés és a csecsemő keresztelés is erőszak 2012.10.28. 11:47:34

Magyarországi viszonyok közt hasznos, vagy inkább káros az egészségre a későbbiekben, a vallási okból csecsemőkorban elvégzett körülmetélés? Egy csecsemő rituális vallási keretek közti megcsonkítása, ami számos pszichés és egészségügyi kockázattal i...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása