Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Fityma

2012/08/12. - írta: K_joe

A fityma vagy más néven előbőr (lat. praeputium) a férfi nemi szerv része, a hímvessző végén a makkot fedő visszahúzható dupla bőrredő. A hímnemű emlősállatok többségének nemi szerve rendelkezik a hímvessző végég takaró bőrréteggel, de a fityma kifejezést a mindennapi szóhasználatban az ember férfi makkját fedő bőrredőre szokás használni.

A fityma külső része az ún. külső fityma, amelynek bőre, annak felülete, jellege megegyezik a hímvesszőt borító bőrfelülettel. A nyugalmi állapotban a makkra simuló, azzal érintkező ún. belső fityma azonban más jellegű, a szemhéj és a szájüreg nyálkahártyás belső bőrfelületeire hasonlít. Rugalmasan, szorosan simul a makkhoz. A fityma végét alkotó gyűrű gazdag idegvégződésekben, így egyes vélemények szerint, a szexuális tevékenység során is szerephez jut. A fityma a pénisz alsó részén egy bőrpánttal kapcsolódik a makkhoz, ez a fitymafék vagy kantár (frenum vagy frenulum).

A legtöbb fiúnál a születéskor a fityma a pénisz makkjához van tapadva, és nem lehet visszahúzni. Olykor meglehetősen hosszú is, és jóval túlnyúlik az újszülött péniszének makkján. A növekedés és fejlődés során a fityma fokozatosan elválik a makktól. Amikor a serdülőkorban a hímvessző megnövekszik, a fityma nem mindig követi a növekedésben és aránylag rövidebb lesz. A felnőtt férfiak egy jelentős részénél a fityma már csak részlegesen fedi a makkot, s annak akár egyharmadát-felét nyugalmi állapotban is szabadon hagyhatja. Előfordul az is, hogy serdülőkorban a pénisz teljesen „kinövi” a fitymát és a makk állandóan fedetlen, mintha körülmetélt lenne.

A fityma szerepéről még napjainkban is viták folynak. A fityma a hímvessző nyugalmi állapotában védi a makk idegvégződésekben gazdag és érzékeny bőrét a mechanikai hatásoktól és szennyeződésektől. Egyes kutatók szerint, a fitymán található idegvégződések a szexuális tevékenység során a szexuális ingerek keltésében is részt vehetnek, mert a női hüvelyben mozgó pénisz makkján fel-le gördülő fityma szerepet játszik az orgazmus kialakulásában. A fitymával rendelkező és azzal nem rendelkező (körülmetélt) férfiak körében végeztek felmérések eredményeire hivatkozva, cáfolják ezt a nézetet, mert a kielégítő szexuális aktushoz, a merevedéskor a fitymának teljesen hátra kell húzódnia a makkról.

A makk és a fityma között fehér színű, faggyúszerű váladék (szmegma) keletkezik, amelyet a makk peremén elhelyezkedő mirigyek termelnek. A felgyülemlett és bomlásnak indult szmegma gyulladás forrása lehet, ezért a napi tisztálkodás során fontos a makk tisztán tartása is, amihez a fitymát minden teljesen hátra kell húzni. A fityma rendszeres, naponta történő hátrahúzása és a hímvessző szappanos mosása – legkésőbb hároméves kortól – minden fiú számára elengedhetetlen.

Forrás: korulmeteles.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://korulmeteles.blog.hu/api/trackback/id/tr514708054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása