Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Döntés utáni tudnivalók

2010/05/19. - írta: K_joe

A körülmetélés sebészi szempontból egyszerű rutinműtét, de azért ez is megfelelő képzettséget és tapasztalatot igényel. Azonban néhány hasznos tudnivalót azért illik elolvasni. A korulmeteles.hu weboldal összegyűjtötte a legfontosabbakat.



Ha vallási okból
A zsidó vallás előírásai szerint, a körülmetélést (b'rit milah, vagy askenázi kiejtéssel: b'risz milo) egy arra képzett és felavatott személynek, a rituális körülmetélőnek (mohel) kell elvégeznie. (Lásd: http://www.zsido.com/.) Újszülöttkor után - pl. tizenéves vagy felnőttkori brisz esetén - a körülmetélést szakorvos általában egy rabbi jelenlétében végzi el.
Az Iszlám vallás nem írja elő vallási személy (pap vagy hasonló) részvételét a körülmetélésen (khitan vagy szünnet), így az a szokásos orvosi körülmények között történik.

Ha orvosi okból vagy saját, illetve szülői kérésre
A körülmetélést újszülöttkorban helyi érzéstelenítésben, gyermekkorban - 12-14 éves korig - altatásban, utána pedig általában helyi érzéstelenítésben, külön kérés esetén altatásban végzik el. Altatáshoz több segédszemélyzet szükséges, így általában 14 éves korig a körülmetélést csak kórházban lehet elvégezni, az erre felkészült magánrendelők és magánklinikák általában a 14 évesnél idősebb fiúk és felnőttek körülmetélését vállalják csak.
Újszülött- és gyermekkori körülmetélés ügyében a kórházak gyermeksebészetét kell keresni. Jó híre van a budapesti Madarász utcai gyermekkórháznak, illetve a Heim Pál kórháznak. Legcélszerűbb a körzeti gyermekorvosnál tájékozódni.

A gyermekkor után - kamasz- és felnőttkorban - a körülmetélést a felnőtt urológián vagy magánrendelésen végzik. Orvosok nevét, címét és elérhetőségét ezen a honlapon, a "Kapcsolat" rovatban, vagy a http://www.potencialis.hu/ honlappn lehet megtalálni.

Döntés után - felkészülés a műtétre
Amikor megszületett a döntés, körülmetélés lesz, elsősorban az operációt végző orvosra kell hallgatni. Minden kórháznak és minden orvosnak megvan a maga műtét előtti és utáni protokollja, így azt célszerű követni.

A gyerek felkészítése
Mivel 12-14 éves kor alatt, a körülmetélést altatásban végzik, a szükséges vizsgálatok, a műtét időpontja, a szükséges előkészítés és az altatás mikéntje - mint minden altatásban végzendő műtétnél - az altatóorvos véleményétől is függenek.
Speciális előkészítést a műtét nem igényel. Az altatás miatt a műtét előtt legalább 6 órás éhgyomor szükséges (azaz sem enni, sem inni nem szabad). Vizet vagy teát az altatás előtt 4 órával ihat a beteg.

Tizenévesek és felnőttek felkészülése

A tizenéves- vagy felnőtt-korban elvégzett körülmetélés kicsit több előkészítést igényel, hiszen a műtétet be kell illeszteni a paciens naptárába, megfelelő időt hagyva a gyógyulásra.
A műtét előtt feltétlenül tisztázni kell, helyi vagy általános érzéstelenítésre kerül-e majd sor, illetve, hogy a műtétre járóbetegként kerül-e sor, vagy be kell feküdni. (Egyes állami kórházak előírják az egyéjszakás kórházi tartózkodást, míg a magánorvos által végzett műtétre mindig járóbetegként, többnyire azt orvos rendelőjében kerül sor.
Célszerű azt is tisztázni, milyen típusú-stílusú körülmetélés végez az orvos, és mennyire van a műtétre várónak választási lehetősége a műtéti vágás elhelyezkedése, a megmaradó bőr mennyisége tekintetében.
A serdülő- vagy felnőtt férfinek pedig még pár, a gyermekekre nem vonatkozó dolgot is meg kell fontolnia:

(a) Fanszőrzet
A fanszőrzet teljes leborotválására nincs szükség, de hasznos viszonylag rövidre nyírni. Elősegíti a műtét közbeni fertőzésmentességet, és megakadályozza, hogy utána a szőrszálak a kötésbe fájdalmasan beleragadjanak.

(b) Szex
A körülmetélés után kb. egy négy hétig tartó időszak lesz, amíg a frissen körülmetélt nem tud szexuális tevékenységet folytatni. Ezért kívánatos, hogy a nemi vágyait még az operációt csökkentse. A műtét reggelén vagy szeretkezzen a partnerével, vagy végezzen önkielégítést. (Hacsak a súlyos fitymaszűkület miatt ez nem lehetséges.)

(c) Higiénia
A körülmetélés reggelén feltétlenül egy kiadós fürdőt vagy zuhanyozást kell venni, különleges figyelmet szentelve a nemi szerveknek. A fitymát hátra kell húzni, amennyire csak lehetséges, és jól ki kell tisztítani alatta. Közvetlenül a műtét előtt a beleket és a húgyhólyagot is célszerű kiüríteni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://korulmeteles.blog.hu/api/trackback/id/tr752752982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása